تا به حال دقت کرده اید بعد از خرید ماشین یا خانه، یا به طور کل خریدهایی که نسبت به آن ذوق زیادی داشته اید، اتفاق یکسانی می افتد؟ در اینجا به این موضوع در بحث اقتصاد رفتاری می پردازیم.
بعد از مدتی، شادی اولیه ای که از آن خرید داشته اید را تجربه نمیکنید.
مطالعات نشان میدهد که انسان ها، نقطه پایدار شادی دارند. هر بار که اتفاقی در زندگی شان رخ دهد و شادی یا غم تجربه کنند، بعد از گذشت زمان به همان نقطه پایدار بازمیگردند.
در مطالعه ای از سال 1995 تا سال 2005 بررسی شده است که درآمد آمریکایی ها افزایش پیدا کرده است، اما میزان شادی آن ها به آن نسبت تغییر نکرده است.
البته در نظر داشته باشید که درآمد پایین موجب ناراحتی و بدبختی میشود. اما درآمد از یک حدی به بالا، افزایشش، تاثیر بر میزان شادی افراد ندارد.
آزمایش معروف دیگری وجود دارد که دو گروه برندگان لاتاری و گروهی که به دلیل تصادف فلج شده اند را بررسی کرده است. بعد از مدتی که به زندگی هر دو گروه مراجعه شد، متوجه شدند که شادی آن ها به نقطه قبل از برنده شدن لاتاری و فلج شدن بازگشته است و آن غم و شادی حاصل از اتفاق وجود ندارد.
اگر پولدارتر شوید، سطح شادی شما افزایش پیدا میکنید؟
خیر. مغز انسان، با سطح درآمدی فعلی کالیبره می شود. یعنی اگر قبلا برای تفریح به شمال میرفتید و امروز به مالدیو میروید، مغز شما سطح شادی مالدیو را در سطح شمال برایتان کالیبره میکند.
آیا میتوان سطح پایدار شادی را افزایش داد؟
از آنجایی که 40 درصد از شادی ما به اعما، افکار و نگرش ما بستگی دارد میتوانیم با ایجاد اهداف معنادار، کمک به دیگران، ورزش، مراقبه و اعمال معنوی شادی مان را افزایش دهیم.