ممکن است شما هم افرادی را دیده باشید که نسبت به شما از اعتماد به نفس بسیار زیادی برخوردار هستند، این مورد ممکن است به دلایلی در بیشتر افراد باشد که در ادامه به بررسی این موارد در بحث اقتصاد رفتاری می پردازیم.
به این نکته باید توجه داشته باشید که انسان ها در مواردی اعتماد به نفس بیش از حد ممکن است داشته باشند، مواردی مثل عملکرد و دانشی که دارند. این موارد ممکن است در بسیاری از افراد دیده شود به عنوان مثال افراد بسیاری فکر می کنند راننده بهتری نسبت به بقیه مردم هستند. این اعتماد به نفس یک میانبر ذهنی است، یعنی بدون آنکه بخواهیم همه ی ما آن را داریم.
اعتماد به نفس زیاد یا بیش از اندازه می تواند به عنوان یک ارگانیسم اجتماعی متقاعد سازی عمل کند. به همین دلیل زمانی که قصد دارید فردی را متقاعد کنید نیاز دارید قوی، باهوش و مسلط باشید. همچنین یکی از امن ترین و مطمئن ترین راه ها برای مغز این است که ابتدا خودش را فریب می دهد و این موضوع را به عنوان حقیقت باور کند.
اعتماد به نفس زیاد هم ممکن است چند مورد باشد به عنوان مثال برتر از دیگران بودن یکی از این موارد است؛ که در این مورد عملکرد خودمان را بهتر از اکثر مردم ارزیابی می کنیم. یکی از موضوعات دیگر این است که توهم کنترل داریم یعنی تصور می کنیم کنترل زیادی بر موضوعات و مسائل مختلف داریم.
بیشتر ما ممکن است نسبت به زمان بندی که داریم از خوش بینی پیروی کنیم؛ به طوریکه سرعت انجام کار و زمان یک پروژه را دست کم می گیریم. اثر مطلوبیت یعنی یک نتیجه را محتمل تر می دانیم، چون به آن تمایل داریم.
برای اینکه بتوانید از این مورد جلوگیری کنید روش های متعددی وجود دارد؛ به عنوان مثال در تصمیم گیری ها(مخصوصا تصمیم های مالی) اول خودتان را موفق بدانید تصور کنید چه چیز های باعث موفقیت شما شده است. سپس در همان تصمیم خودتان را شکست خورده بدانید و تصور کنید چه چیز هایی باعث شکست شما شده است.