ممکن است زمانی که در اجتماع حضور پیدا می کنید از نگرانی یا اضطراب برخوردار شوید. این مورد می تواند سبب ایجاد استرس و مشکلاتی برای ما بشود. در ادامه به بررسی این موضوع در بحث اقتصاد رفتاری می پردازیم.
ممکن است در یک مهمانی بر روی لباس شما غذا بریزد، به همین دلیل ممکن است فکر کنید که افراد درحال تماشای شما هستند. یا اینکه در جمع یا اجتماع هستید و فکر می کنید دیگران در مورد شما حرف می زنند و به شما می خندند.
این نکته را بدانید که افراد تمایل دارند میزان توجه دیگران به جنبه های ظاهری یا رفتاری خودشان را بیش از حد ارزیابی کنند؛ به این تئوری spotlight effect گفته می شود.
توماس گیلوویچ در آزمایشی، افرادی را با تی شرت هایی با تصاویر عجیب و خجالت آور به یک مهمانی فرستاد. سپس از آن ها پرسید که فکر می کنید چند نفر متوجه تصویر لباس های شما شدند. بعد از مهمانی از افراد داخل مهمانی هم همین سوال پرسیده شد. میزان تخمین خود افراد بسیار بیشتر از واقعیتی بود که دیگران تی شرت را دیدند.
مغز ما زمانی که آگاهانه متوجه تغییری در خودش می شود بسیار بر آن تمرکز می کند. از طرفی ما قضاوت دیگران را نمی دانیم؛ پس مغز ما کار راحت را انجام می دهد تصور می کند، دیگران همان فکری را می کنند که خودمان در مورد خودمان فکر می کنیم.
این موضوع می تواند سبب ایجاد توهم شفافیت شود. یعنی در گفت و گو ها تصور می کنیم، دیگران از ناراحتی ما آگاه هستند و با این پیش فرض با آن ها صحبت می کنیم و یا خیال می کنیم هرچه می دانیم را دیگران نیز می دانند.
اگر نتوانیم این اثر را کنترل کنیم سبب اضطراب اجتماعی می شود، این اضطراب می تواند ذهن ما را به دلیل فکر کردن بیش از اندازه بسیار خسته کند و نسبت به حضور در اجتماعات یا مهمانی ها پرهیز کنیم. این کار ها همگی می توانند سبب دوری ما از آدم ها بشوند زیرا افکار و اضطراب ما نمی گذارند در این نوع جمع ها حضور پیدا کنیم.
همچنین در بسیاری از اوقات به خاطر این طرز تفکر سراغ خیلی از افکار و یا ایده ها نمی رویم؛ زیرا میزان قضاوت دیگران را بیشتر از واقعیت تصور می کنیم.
نتیجه گیری
اضطراب اجتماعی می تواند ذهن شما را زمانی که در جمعی حضور پیدا می کنید، بسیار درگیر کند زمانی که این نوع اضطراب در شما تقویت شود شما کمتر در اجتماعات و یا مهمانی ها شرکت می کنید. بنابراین بهتر است ورودی های ذهن را مدیریت کنید و بر اساس داده های فکری خود تصمیم نگیرید.