اثر هاله ای چیست؟ این اثر که یک سوگیری شناختی است، یکی از مفاهیم مهم در حوزه اقتصاد رفتاری است که در این مطلب به تفصیل در مورد آن صحبت می کنیم.
اثر هاله ای (Halo Effect) یک سوگیری شناختی است که میگوید یک عقیده یا برداشت مثبت از افراد ، برندها و محصولات در یک حوزه به طور مثبت بر احساسات ما در حوزه های دیگر تاثیرگذار است.
به عنوان مثال زمانی که ما فرض میکنیم یک فرد زیبا در سایر ویژگی هایش و به طور کلی نیز انسان خوبی است دچار این سوگیری شده ایم. این اشتباه در قضاوت نشان دهنده ترجیحات فردی، تعصبات، ایدئولوژی و ادراکات اجتماعی افراد است.
ما میتوانیم این سوگیری را در تمامی جنبه های زندگی خود از تعاملات در مدرسه و محل کار گرفته تا مواجهه و برخورد با کمپینهای بازاریابی مشاهده کنیم. هنگامی که اثر هاله ای بر تصمیم گیری ما تاثیر بگذارد، مانع از توانایی ما در تفکر سنجشگر نسبت به ویژگیهای افراد دیگر می شود. در نتیجه ممکن است به اشتباه قضاوت ناعادلانه ای داشته باشیم و فرصتهای ارزشمندی را از دست بدهیم.
اثرهاله ای در ابتدا توسط روانشناس آمریکایی ادوارد ثورندایک کشف شد. او در مطالعه ای به بررسی نحوه ی رتبه بندی کارمندان توسط مدیران در حوزه هایی مانند هوش و مهارت های فنی پرداخت و متوجه شد که کارفرمایان تمایل دارند قضاوت خود در مورد مهارت کارمندانشان را با احساسات عمومی خود نسبت به آن کارمندان آمیخته کنند. همچنین ثورندایک دریافت کرد که افراد قادر به تفکیک ارزیابی جذابیت از سایر ویژگیها نیستند که در نتیجه آن یک خطای قضاوت در مورد ارزیابی نادرست از افراد صورت میگیرد.
در کنار تاثیرات منفی که اثر هاله ای در زندگی شخصی ما دارد، میتواند چالشهای سیستمی نیز ایجاد کند. یک اثر آن را میتوان در روانشناسی مصرف مشاهده کرد. در پژوهشی محصولات یکسان را با دو برچسب ارگانیک و معمول دسته بندی کردند. محصولاتی که برچسب ارگانیک خورده بودند، از لحاظ کیفیت رتبه بالاتری گرفتند و مشتریان تمایل به پرداخت بیشتری برای آن ها داشتند. این نشان می دهد که چطور میتوان رفتار مشتری را دستکاری کرد تا پول بیشتری از حد معمول پرداخت کند.
اثرهاله ای به این دلیل رخ میدهد که ادراک اجتماعی افراد یک فرآیند سازنده است. وقتی ما شروع به برداشت در مورد دیگران می کنیم، بر اطلاعات عینی تکیه نمیکنیم؛ در عوض به طور فعال تصویرسازی انجام می دهیم که با آنچه از قبل میدانیم مطابقت دارد. در واقع ما به این حقیقت می رسیم که بسیاری از افراد شخصیت طرف مقابل خود را براساس ویژگی های ظاهری و فیزیکی آن فرد قضاوت می کنند، و این بسیار قابل تامل است.
متاسفانه واضح ترین مثال در مورد اثرهاله ای در حوزه ی پزشکی رخ می دهد. پزشکان ممکن است در دام قضاوت بیماران براساس ظاهر آنها بیفتند بدون اینکه آزمایشات یا معایناتی را از قبل انجام داده باشند. علاوه براین در حوزه سلامت روان نیز این اثر بر قضاوت ما تاثیر می گذارد. ما ممکن است فردی را براساس ظاهر او از نظر روانی سالم در نظر بگیریم و این درحالی است که یک مشکل روانشناختی بدون مصاحبه و آزمایشات بالینی قابل تشخیص نمی باشد.
اصطلاح هاله برطبق مفاهیم مذهبی و معنوی به دایرهای درخشان و نورانی اشاره دارد که مانند تاجی بر سر قدیسان نمایان میشود و صورت آن ها را نیز در بر می گیرد. باتوجه به اصطلاحات روانشناختی، هاله نشان دهنده نور مثبتی است که ما به افراد یا اشیا براساس ویژگیهای خاص بیرونی آن ها نسبت میدهیم، و ممکن است به دلیل خصوصیات ظاهری هاله مانند بعضی از افراد یا چیزها ارزششان را بیش از حد برآورد کنیم.
درحالی که عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر اثر هاله ای تاثیر می گذارد، جذابیت ظاهری یک فرد بیشترین نقش را در ایجاد این سوگیری ایفا می کند. ویژگیهای ظاهری مانند وزن، مو، رنگ چشم به ادراک و برداشت از جذابیت کمک می کند. پژوهشها نشان داده است که جذابیت بر ادراکات مرتبط با موفقیت در زندگی و شخصیت یک فرد نیز تاثیر میگذارد. این موضوع نشان می دهد که ادراک در مورد جذاب بودن یک فرد بر ادراک نسبت به سایر صفات او نیز تاثیر می گذارد، که نشانی از اثر هاله ای را برای ما نمایان میکند.
برندها و کمپانیها با بزرگ کردن نقاط قوت خود اثر هاله ای ایجاد می کنند. آن ها با تمرکز بر محصولات و خدمات بهتر و جذابتر خود باعث دیده شدن و شهرت بیشتر برند می شوند، وقتی مصرف کنندگان تجربیات مثبتی در مورد یک محصول خاص از یک برند معروف دارند، دچار سوگیری وفاداری برند می شوند، این باور به طور کلی مستقل از تجربه مصرف کننده است. در واقع این برداشت که یک برند به طور فوق العاده ای در یک محصول یا خدمت خوب عمل می کند، باعث این تصور می شود که بدون شک در همه چیز خوب خواهد بود. اثر هاله ای باعث افزایش وفاداری به برند، تقویت اعتبار و تصویر برند می شود.
به عنوان مثال اپل تا حد زیادی از اثر هاله ای سود می برد، با عرضه ی iPod گمانه زنی هایی در بازار وجود داشت که فروش لپ تاپ های اپل نیز به دلیل موفقیت iPod افزایش پیدا کند. در واقع هاله ای که بر روی برند شکل گرفته است بر روی تمام محصولات گسترش پیدا می کند، و اینگونه شد که موفقیت در iPod امکان توسعه سایر محصولات اپل مانند iPhone, iPad و iWatch را افزایش داد.
در حالی که ممکن است اثرهاله ای یک مفهوم انتزاعی که توجه به آن دشوار است، به نظر برسد اما راه های زیادی برای اجتناب از آن وجود دارد. برای کم کردن اثر یک سوگیری میتوانیم از تکنیک های Cognitive debiasing استفاده کنیم. برای مثال اگر شما از اثر هاله ای آگاه هستید میتوانید در اولین ملاقات با افراد دو برداشت احتمالی از آنها ایجاد کنید و با اینکار سوگیری را کاهش دهید، و زمانی که اطلاعات بیشتری در مورد فرد به دست آوردید میتوانید انتخاب کنید که کدام برداشت شما به چیزی که الان در مورد او میدانید نزدیک تر بوده است.
اثر هاله ای فقط محدود به نوع نگاه و برداشت ما از دیگران نمیشود، این اثر در نحوه ی قضاوت ما در مورد برندها و محصولات نیز تاثیر بگذارد. برای مثال اگر شما دیدگاه و برداشت مثبتی نسبت به یک برند دارید، احتمال بیشتری دارد که از محصولات آن برند خرید کنید حتی اگر این برداشت شما ارتباطی با کیفیت محصولات آن برند نداشته باشد؛ شما همیشه باید در هنگام خرید محصولات به سوگیری های ممکن توجه کنید زیرا ممکن است که باکیفیت ترین برند و بهترین برند برای شما محبوبترین برند نباشد.
اگرچه ما باید نسبت به اثر هاله ای آگاهی داشته باشیم اما باید مراقب زمانی باشیم که یک سوگیری معکوس آن نیز رخ می دهد، فرآیند شناختی که به آن اثر شاخ میگویند. این سوگیری شناختی زمانی رخ میدهد که برداشت منفی ما از کسی یا چیزی در یک زمینه خاص، برداشت ما از او در سایر زمینه ها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. برای مثال اگر یک فرد در هنگام خرید یک محصول ظاهر آن را دوست نداشته باشد، احتمال کمی وجود دارد که آن محصول را خریداری کند حتی اگر آن محصول مزایای زیادی برایش داشته باشد.
آگاهی داشتن نسبت به اثر هاله ای میتواند در درک ما از تاثیرگذاری این سوگیری در زندگی کمک کننده باشد. زمانی که ما در حال ارزیابی یا قضاوت در مورد یک فرد هستیم، زمانی که میخواهیم تصمیم بگیریم که به کدام کاندید انتخاباتی رای بدهیم یا حتی کدام فیلم را تماشا کنیم، باید این نکته را در نظر داشته باشیم که ممکن است برداشت ما از آنها ارزیابی و ارزشگذاری ما برای سایر صفات و ویژگیهای آنها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مفهوم اثر هاله ای با میانر ذهنی لنگرانداختن (Anchoring) ارتباط دارد، زیرا برداشتهای اولیه ما یا اولین اطلاعات در دسترس باعث ایجاد قضاوت و تصمیم گیری ما میشود. اگرچه آگاهی از اثر هاله ای این سوگیری را از زندگی ما حذف نمی کند اما قطعا میتواند به بهبود تواناییهای تصمیم گیری عینی ما کمک کند.
در این مطلب در مورد اثر هاله ای صحبت کردیم و معنای آن در بازاریابی و چگونگی اجتناب از آن و همچنین برخی مفاهیم دیگر مرتبط با آن را نیز بیان کردیم. امیدواریم توانسته باشیم این سوگیری مهم در بحث اقتصاد رفتاری را نیز بخوبی توضیح داده باشیم.